Поради та секрети 

Десять помилок початківця в’язати амігурумі

Напевно, кожен, хто колись бачив чудові маленькі іграшки амігурумі. Вирішив спробувати їх пов’язати. Однак, як усі новачки, ми можемо робити помилки. Через які втрачаємо радість від творчості, і закидаємо недов’язи, кудись далі.

Хочу поділитися своїм досвідом, помилками та їх вирішенням.

Перша помилка: неправильно підібраний до пряжі гачок, чи навпаки. Часто від новачків можна почути: «чому в мене така пухка в’язка» відповідь проста. Підберіть гачок тонше. Для іграшок не підходить стандартний підбір гачка, як написано на етикетки пряжі, потрібно менше гачок. Наприклад, метраж 300м./100гр. виробники пишуть гачок 3.5-4, для іграшок це буде 1.75-2.

Друга помилка. Часто новачки плутають виворітний бік з лицьовою стороною. Іноді це робиться навмисно, але це особливі випадки, а якщо це відбувається довільно, тоді це помилка, яка може ускладнити завдання в’язання і зіпсувати зовнішній вигляд. По-перше, чітко визначте, як виглядає виворітна сторона, як лицьова. По-друге, при в’язанні стежити, щоб виріб не вивертався.

Третя помилка. Наповнювач, що стирчить або в’язаний в полотно іграшки. Звичайно, тема набивання — це дуже об’ємна тема, і багато писати можна. Але розповім лише невеликий аспект. Важливо при завершенні робили не набивати до краю, а залишити невеликий зазор для ковзання гачка. Потім на останньому ряду через маленьку дірочку наповнити цей проміжок за допомогою тонкої палички, наприклад, для суші.

Четверта помилка. Негарно пришиті деталі. Це також дуже об’ємна тема. Я поділюся лише деякою інформацією. Деталі: вуха, хвости та інші, пришивати потрібно від деталі, що пришивається до тієї, якої ми пришиваємо. Ой, наговорила, мабуть, не зрозуміло. Суть у чому, щоб отримати акуратний та непомітний шов. Необхідно ввести голку спочатку в підлозі петлю деталі, яку ми хочемо пришити, наприклад, вушко. А потім ввести голку в полотно голови, проробляючи те саме навпаки, шов буде не красивим. А от якщо оскільки я описала, принаймні, постаралася описати, то шов буде акуратний. Втім, показати це легше ніж описати.

П’ята помилка. Чи не використання маркера. Я зіткнулася з тим, що новачки не використовують маркер, від чого підрахунок петель і рядів стає тортурою. Необхідно маркувати кожну останню чи першу петлю ряду, я маркірую останню, так уже звикла. А ось маркером може стати нитка контрастного кольору, скріпка або маркери, які продаються в рукодельних магазинах.

Шоста помилка. Бігаючі чи китайські очі. Сама мала такий гріх і використала їх. Але дівчинки, це помилка тих новачків, які хочуть продавати свої роботи. Такі очі дуже, дуже дешевшають ваш шедевр. І все, за свою працю ви вже не поставите гідну оплату. Адже асоціація з цими вічками автоматично з чимось простим та дешевим. Що робити? Все просто – не використовуйте ці очі. Чим замінити, якщо пластик краще використовувати чорні намистини або напівбусини, самому робити очі (в’язати, валяти, ліпити). Або використовувати більш дорогі очі з живим поглядом, навіть такі очі в пластиці або акрилу виглядають в рази краще. Ну і звичайно, лідер – це скляні очі. Сподіваюся, вам сподобалася ця порада.

Сьома помилка. Низькосортний наповнювач. Ну так, все-таки, торкнуся ще раз цієї теми. Тільки тепер розповім те, чим набивати. Часто новачки думають, що набивати можна чим завгодно, на жаль, для в’язаних іграшок це не так. Не можна набивати обрізками ниток або тканин, ну всякою всячиною цього роду. Це зіпсує не тільки зовнішній вигляд іграшки, але і є велика ймовірність, що всі ці тельбухи будуть вилазити назовні крізь в’язане полотно. Так само не набивайте свої іграшки ватою або поролоном, вони звалюються, скомкаються і іграшка втрачає форму. Чим набивати? Холофайбер, синтепух добре підходять для набивання і розпирають іграшку зсередини, вони добре тримають форму. Також не рекомендую наповнювати синтепоном, хоча на крайній край, можна і їм, але не варто. Синтепон має схильність нерівномірно розподілятися, через що у іграшок з’являється «іграшковий» целюліт. Для новачків особливо можливо складно розподілити його рівномірно. А ще його треба наривати на шматочки.

Восьма помилка. Несиметричні утяжки. Ось про утяжки також можна говорити багато. У деяких іграшках взагалі не потрібні жодні утяжки та починати краще саме з таких. Але якщо ви зважилися на іграшку складніше, то без утяжок ніяк. По-перше, ніж утягувати, найчастіше це має бути та сама нитка, з якої ми в’язали. Але якщо пряжа не підходить для утяжок, вона, наприклад, фактурна або швидко рветься від тертя між волокнами. Тоді потрібно використовувати пряжу схожого кольору, наприклад, бавовну. Але з приводу симетрії дуже важливо уважно розподіляти точки очей, щоб вони були симеричними, і всього, що вимагає опис.

Related posts