Поради та секрети 

Як прискорити ручне в’язання

Настав сезон теплих в’язаних аксесуарів та довгих вечорів. Саме час для в’язання! Адже для цього виду рукоділля потрібно дуже багато часу.

Думаю, що багато хто з вас, як і я, замислювалися про придбання пристосування для в’язання або в’язальної машини. Але, переглянувши безліч інструкцій, майстер-класів та робіт з використанням різноманітних пристроїв, я зрозуміла, ніщо не здатне замінити ручне в’язання! Ніколи! Речі, що вийшли з таких приладів, виходять однотипними, не цікавими… І навіть гарні візерунки, що вийшли з машини, виходять безликими, які не викликають жодних емоцій. Зате ручне в’язання має індивідуальний, багатий та неповторний вигляд. Кожен виріб, як лист від руки, має свій наголос і свою історію.

Але все ж таки, чи можливо прискорити ручне в’язання? Думаю, що кожна в’язальниця має свої методи, і я була б рада пізнати їх. Будь ласка, напишіть у коментарях, якщо такі у вас є. А я хочу поділитися з вами своїм набором невеликих секретів, які я використовую в роботі, щоб в’язати швидше. Вони прості і зрозумілі і, разом, допомагають прискорити ручне в’язання, не втрачаючи якості. Сподіваюся, що кожна в’язальниця знайде в них щось корисне.

Вибір інструменту

Інструмент – найважливіша складова процесу створення виробу. Відразу скажу, для себе я знайшла найзручніші спиці, якими можна в’язати майже зі швидкістю світла. Це так звані спиці для шапок (як для шкарпеток, тільки довші), вони матові та із загостреними кінцями.

Завжди вибираю спиці та гачки із загостреними кінцями. Таким інструментом легше та швидше захоплювати петлю з першого разу.
Спиці мають бути максимально легкими та без наконечників. Зайва вага – це зайве навантаження і втрата швидкості в’язання через втому.
При в’язанні широкого полотна вибираю спиці з матовим покриттям, в’язання не зісковзуватиме з іншого кінця спиці.
При в’язанні тонкого полотна можна вибрати дуже гладкі глянцеві спиці. Полотно буде легше ковзати, його не потрібно буде підштовхувати і тим самим гаяти дорогоцінний час.
Важливо, щоб товщина спиць відповідала товщині пряжі.
Для зручності в’язання перед початком роботи круговими спицями (незалежно від обраного способу в’язання) я випрямляю волосінь, недовго потримавши її в гарячій воді.
Якщо кінці інструменту мають шорсткість, починають чіпляти пряжу або пальці, я розлучаюся з ними. Це відволікає від роботи, займає час і дратує.
Я не використовую в роботі різні додаткові інструменти, такі як додаткові спиці, шпильки, маркери, лічильники рядів та інші предмети, що відволікають від основної роботи. При в’язанні джгутів, кіс та інших аналогічних візерунків я перекидаю петлі між двома спицями в порядку, в якому це необхідно, і потім їх пров’язую. Так я в’яжу абсолютно всі візерунки. При в’язанні виробів, що в’яжуться на чотирьох спицях (такі, як шкарпетки або рукавиці, наприклад), я частіше вибираю способи в’язання на двох спицях (без шва), і такі є.

Метод в’язання

Я не в’яжу на кругових спицях по колу. До самих спиць не волосіні у мене претензій немає, вони можуть бути зручні при в’язанні дуже широкого полотна. Але! Чи не по колу. При в’язанні по колу необхідно постійно підштовхувати полотно. Від таких дій полотно затирається, втрачає вигляд нової речі. А ще це величезна втрата часу. Відсутність шва на речі, пов’язаної по колу, я не вважаю плюсом, так як така річ не має орієнтації збоку (перед-зад, ліво-право) і це не зручно при експлуатації виробу. Я з’єдную виріб акуратним в’язаним швом за допомогою гачка (докладно, як саме я це роблю, опишу в наступному майстер-класі) і ніколи за допомогою голки! Моя тверда думка, голка не є інструментом в’язальниці, такий шов псує зовнішній вигляд виробу.
Не в’яжу за схемами. Не в’яжіть за схемою, зрозумійте її! Розібратися у візерунку і зрозуміти його займе набагато менше часу, ніж відволікатися від роботи, дивлячись на схему.
Вибираю пряжу у зручних невеликих мотках та в’яжу, витягнувши нитку з його середини. На цьому пункті я докладно зупинятись не буду, цей спосіб я вже описувала тут>>
Чим товщі пряжа, тим швидше зв’яжеться річ. Якщо потрібно швидко виготовити виріб, вибирайте товсту об’ємну пряжу.
Не варто в’язати надто туго. Вільні петлі пров’язуються набагато швидше за щільні. Якщо потрібно щільніше полотно, можна взяти більш тонкі спиці.
Я не перевертаю полотно при в’язанні. Дов’язавши ряд правою рукою, я передаю допоміжну спицю в ліву і починаю в’язати наступний ряд, у зворотному напрямку, не перевертаючи полотна. Це зручно тим, що не витрачається час на перевертання полотна, візерунок завжди перед очима і його легше відтворювати, при в’язанні кількома клубками одночасно виключається їхнє заплутування. Можливо, цей спосіб здасться незвичайним, але він дуже простий та зручний. Потрібно просто приловчитися. Я вигадала його сама і завжди ним користуюся. Когось, що в’яже так само, я не зустрічала. Якщо ви так в’яжете, напишіть у коментарях, буду рада знайти однодумців:)

Related posts